Sunday, April 24, 2011

Masalah dunia semakin maju

Salam.
Lepas habis exam ni, Shera banyak habiskan masa depan laptop dgn baca news, blog dan info2.. 

Dunia sekarang dah semakin maju, semakin canggih. Kalau time Shera dlu masuk sekolah menengah baru kenal handphone.. 
Time tu bru nak blaja picit2 handphone, mesej2..tapi sekarang bdk tadika pun pakai handphone 3G wa ckp lu.. Semua orang berlumba2 dlm kehidupan ni, tak ada belas kasian, siapa cepat dia dapat. Siapa berjaya rebut peluang dia berjaya. Tapi kena ingat rezeki itu datangnya dari-Nya. :)
Macam-macam benda tercipta luar dari kotak fikiran. Dunia yang semakin maju akan membunuh.

Walaupun isu telur tiruan ni dah ramai yang tahu tapi Shera tetap nak share dgn semua :)
Perbezaan telur tiruan (kanan) dan telur asli. – BERNAMA

nampak perbezaannyakan

 
Teknik telur tiruan di buat
Gambar ni merupakan bahan-bahan mentah untuk menghasilkan telur tiruan

Bahan-bahannya;
calcium carbonate
starch
resin
gelatin
dan beberapa  lagi bahan kimia yang diperlukan
Bahan telur kuning diisi kedalam 2/3 bahan acuan bersama-sama calsium chlorida, dan pewarna.

Cecair seakan telur kuning dimasukkan pada mould  bentuk bulat

Proses ini adalah untuk menghasilkan lapisan luar telur kuning
Keemudian, lapisan luarnya pula disaluti dengan lilin dan calcium carbonate.
Proses ini diulang beberapa kali sehingga lapisan luar terbentuk dan menebal.
Langkah terakhir ialah dengan mengeringkan telur itu untuk mengeraskan kulit dilapisan luar.

Ni rupanya kalau telur tiruaan digoreng.

___________________________________________________
 info tentang Cara mengenal telur tiruan:

1. Selepas telur dipecahkan, putih telur dan kuning   
   telur akan segera bercampur.
2. Cangkerang telur tiruan agak berkilat berbanding 
   telur sebenar, tetapi tidak begitu ketara.
3. Apabila disentuh dengan tangan, ia terasa agak 
   kasar berbanding telur sebenar.
4. Apabila telur tiruan digoncang ia akan berbunyi 
   kerana air berlebihan daripada bahan pepejal.
5. Telur sebenar agak berbau seperti daging mentah.
6. Ketuk-ketuk sedikit telur itu. Telur sebenar 
   berbunyi lebih rapuh berbanding telur tiruan.
7. Selepas memecahkan telur tiruan, kuning telur dan 
   putih telur akan cair bersama. Ini disebabkan  
   kuning telur dan putih telur dihasilkan daripada 
   bahan mentah yang sama.
8. Ketika menggoreng telur tiruan, kuning telur akan 
   mengembang tanpa disentuh.

Banyak bahan kimia yang digunakan yang akan menjejaskan kesihatan. So berwaspada dan jgn beli telur ini.

Tambahan pula, telur tiruan mungkin mengandungi gelatin yang haram dimakan oleh orang Islam.

p/s ni baru telur..lepas ni sumber protein dan lemak serta sayuran seperti daging ayam/lembu pun boleh ditiru..
bayangkanlah dan fikirlah nasib penduduk dunia masa hadapan. subahannallah

Shahira Khir

5 comments:

noTTy me! said...

woh...dasya3...
kitew bako jerrr...
adek...
da silap folow blog la dek...
eiya pnyew y adek blog 2...xgnew da..
xpew3...
adek twos jek bkak blog neyh..
neyh bwu blog eiya y aktif..
eiyacweet.blogspot.com..
folow ek.... =3

Shera said...

HAHAHAH...ok2..
btw thnx follow :)

fatien ! said...

sangat bahaye. trime ksih untuk info ini :)

Shera said...

u are welcome :)

tokwan muda said...

esh esh esh...dasat2...telur pun tiru...esh esh